Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie sojowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

160 ml mleka
1 łyżeczka soli czosnkowej
składniki na marynata
1 dymka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego czerwoneg
1 marchewka
1 czerwona paprykę
2 liście laurowe
2 ziarenka pieprzu
majeranek
pieprz
cytryna 1 szt.
sos sojowy 4 łyżki
śledzie 4 szt. (świeże)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie sojowe

Umyte śledzie oskrobałam, wypatroszyłam, odcięłam głowy i płetwy, odfiletowałam, następnie namoczyłam na dwie godziny w mleku, aby straciły słoność w smaku. Po tym czasie skropiłam sokiem z jednej cytryny i oprószyłam solą czosnkową. Śledzie przełożyłam do małej miski i wymieszałam ze składnikami na marynatę: dodałam olej sojowy, pokrojoną w piórka dymkę, skropiłam octem winnym czerwonym. Marchewkę i czerwoną paprykę posiekałam w paski i dodałam do marynaty, przyprawiłam pieprzem, dodałam liście laurowe, ziarenka pieprzu, po czym odstawiłam na jedną noc do lodówki. Śledzie ułożyłam na marynacie i udekorowałam warzywami i posypałam majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak