Sposób przygotowania

Umyte śledzie oskrobałam, wypatroszyłam, odcięłam głowy i płetwy, odfiletowałam, następnie namoczyłam na dwie godziny w mleku, aby straciły słoność w smaku. Po tym czasie skropiłam sokiem z jednej cytryny i oprószyłam solą czosnkową. Śledzie przełożyłam do małej miski i wymieszałam ze składnikami na marynatę: dodałam olej sojowy, pokrojoną w piórka dymkę, skropiłam octem winnym czerwonym. Marchewkę i czerwoną paprykę posiekałam w paski i dodałam do marynaty, przyprawiłam pieprzem, dodałam liście laurowe, ziarenka pieprzu, po czym odstawiłam na jedną noc do lodówki. Śledzie ułożyłam na marynacie i udekorowałam warzywami i posypałam majerankiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !