Sposób przygotowania

Pory umyj, odetnij zielone liście, przetnij na pół i jeszcze raz dokładnie opłucz. Pokrój każdy na kawałki o długości 5-6 cm.
Marchewkę oskrob, odetnij końce i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pora i marchewkę gotuj w małej ilości osolonego wrzątku. Po ugotowaniu warzywa osącz i odstaw do ostygnięcia. Jajka ugotuj na twardo w osolonym wrzątku i odstaw do wystudzenia.
Gdy warzywa i jajka będą stygły, przygotuj sos. Czosnek obierz z łupin, przeciśnij przez praskę i utrzyj go z solą. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kostkę. Przestudzone jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kosteczkę. Majonez wymieszaj z musztardą, czosnkiem, cebulą i jajkiem. Przypraw do smaku zwykłą sola i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Marchewkę pokrój w szerokie i cienkie paski. Paskiem marchewki owiń dwa-trzy pory. Ułóż je na półmisku. Posyp szczyptą pieprzu ziołowego i soli czosnkowej. Podawaj z sosem majonezowo- musztardowym. Sos ten serwuj w osobnym naczyniu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !