Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Z marchewek oskrob skórkę, odetnij końce. Marchewki (całe) i ziemniaki ugotuj razem w osolonej wodzie.
Gdy warzywa się ugotują, oddziel ziemniaki od marchewek. Ziemniaki wrzuć do miski, dodaj letnie mleko, śmietankę, masło, pieprz. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj kilka krążków marchewki i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj.
Pory dokładnie umyj, odetnij zielone liście. Blanszuj je ok. 3 minuty we wrzącej wodzie, następnie wyjmij i osącz. Ostudzoną marchewkę pokrój w cienkie krążki. Z porów oddziel pojedyncze liście. Na każdym liściu układaj masę ziemniaczaną, a na niej plasterki marchewki. Zwijaj każdy liść w kształt roladki.
Żaroodporne naczynie posmaruj łyżką leju. Układaj roladki w naczyniu, posyp je serem, solą i pieprzem. Możesz polać, odrobiną śmietanki. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika zamiast ziemniaków do dań mięsnych, z surówką z zielonej sałaty lub sałatką ze świeżych pomidorów.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !