Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pomidory w puszce 1 opakowanie
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 szt
seler łodyga 1 szt
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masło do smażenia
bazylia do smaku
oregano do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese

Cebulę, marchew i seler ucieramy na tarce a następnie podsmażamy je na patelni przy użyciu masła, w trakcie dodajemy czosnek, gdy warzywa się już zeszklą dodajemy mięso mielone drobno je porcjując, wszystko smażymy do momentu aż mięso się zarumieni. (W między czasie gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu) Następnie dolewamy szklankę wina i dusimy do momentu aż wino wyparuje, po tym dodajemy pomidory w puszce i dusimy przez ok. 5 min, na koniec dodajemy szklankę mleka i przyprawy dokładnie mieszając. Przy podawaniu warto posypać makaron parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 16.01.2012 15:28
smaczne
bami 16.11.2011 22:30
Bardzo ciekawe nietypowe bolognese :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak