Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki z wiśniową konfiturą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

konfitura wiśniowa 3/4 szklanki
żółtko jajek 1
cukier brązowy 4-5 łyżek
wiśniówka 2-3 łyżki
mleko 3,2% 2 łyżki
mąka do oprószenia stolnicy
świeża melisa do dekoracji
wisienki koktajlowe do dekoracji
ciasto francuskie ok.50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki z wiśniową konfiturą

Ciasto francuskie rozmróź w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż je na stolnicę (wcześniej lekko oprósz ją mąką). Płaty ciasta delikatnie rozwałkuj. Ostrym nożem potnij na osiem kwadratów. Każdy kwadrat przetnij do przekątnej, by powstały dwa trójkąty.
Konfiturę wiśniową wymieszaj z alkoholem. Na każdym trójkącie, tuż przy jego podstawie, połóż niewielką porcję nadzienia.
Żółtko przelej do miseczki i dodaj mleko. Obydwa składniki roztrzep widelcem.
Trójkąty ciasta zwijaj ciasno, zaczynając od miejsca, gdzie leży nadzienie wiśniowe. Rogi zawijaj do środka, formując rogaliki. Następnie przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tuż przed pieczeniem posmaruj rogaliki mieszanką jajka z mlekiem (użyj do tego szerokiego pędzelka) i posyp brązowym cukrem.
Piecz 20 minut w temp. 200 stopni na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj wisienkami i świeżymi listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokos987 18.12.2010 19:09
fajne fajne
mirosława4 02.12.2010 13:40
pyszności
MAŁGORZATA108 01.12.2010 21:26
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak