Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet podstawowy z dowolnymi dodatkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3
cebula
bekon
szczypior
grzyby
ser feta
parmezan starty
papryka
pomidor
dowolne zioła
krewetki
masło 2 łyżki
jagody
wiśnie

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet podstawowy z dowolnymi dodatkami

1. Jajka najlepiej kup na bazarze od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Muszą być świeże.
2. Pomyśl o dodatkach. Otwórz lodówkę, zajrzyj do środka. Możesz rolować w omlecie: pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez pestek i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę bekon, anchois, krewetki, grzyby, listki szpinaku, zielony groszek, świeże zioła, szczypior, orzechy pistacjowe, jagody, wiśnie bez pestek, konfitury, a może masz ser: parmezan, rokpol, odrobinę fety.
3. Przed wlaniem jaj na patelnię ubij je dokładnie trzepaczką. Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.
4. Sprawdź, czy patelnia ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorąca. Trzymaj rękę nad patelnią - jeżeli poczujesz ciepło, patelnia jest gotowa.
5. Używaj do smażenia masła, ale uważaj, by się nie przypaliło.
6. Ubite jajka wlej na patelnię. Smaż, ruszając patelnią do przodu i do tyłu (ok. 1 min). Potem przestań ruszać. Pozwól im wyrosnąć.
7. Teraz posyp omlet wybranym dodatkiem. Zasada: im prościej, tym lepiej.
8. Za pomocą łopatki delikatnie zroluj omlet.
9. Zsuń omlet na talerz.
10. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak