Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z orzechową bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
białko 4
cukier 350 gram
jogurt naturalny 300 ml
masło orzechowe 100 gram
mąka tortowa 400 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 2 kg
sok z połowy cytryny
cukier wanilinowy 1 opkowanie
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z orzechową bezą

Z trzech jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z jednym całym jajkiem, 200g cukru, jogurtem i masłem orzechowym. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodoać je do masy orzechowo-jajecznej. Forme wysmarować masłem i wypełnić ciastem.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w polastry grubości 1 cm. Skropić je sokiem z cytryny, następnie ułożyć na cieście. Orzechy dość grubo posiekać, 2 łyżki orzechów posypać na jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec ok 30 minut.
Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo resztę cukru i cukier waniliowy. Pianę rozłożyć na warstwie jabłek . Ciasto wstawić do piekarnika na jeszcze 20-25 minut na 160 C. Upieczone ciasto posypać pozostałymi orzechami. Gdy nieco przestygnie pokroić na kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.02.2011 22:48
niezłe
Katarzyna/kate1980 06.12.2010 14:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak