Sposób przygotowania

Wybrać 8 ładnych, jędrnych pomidorów jednakowej wielkości, umyć i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do zimnej wody i zdjąć skórki. Ostrym nożem ściąć wierzchy pomidorów na wysokości 1/5, łyżeczką ostrożnie wydrążyć. Odcięte wierzchy zachować.
Przygotować marynatę: w głębokiej misce rozetrzeć dokładnie pieprz z cukrem, solą, octem i oliwą. Dodać pomidory wraz z odciętymi wierzchołkami i marynować przez 24 godziny. Po wyjęciu z marynaty osaczyć.
Przygotować majonez: żółtka, sól i pieprz ucierać lub ubijać trzepaczką aż do zgęstnienia. Następnie powoli wlewać olej, przez cały czas ucierając. Pod koniec dodać sok cytrynowy. Ochłodzić w lodówce.
Ugotowaną rybę pokroić w kostkę, wymieszać z połową majonezu i zmiksować. Napełnić pomidory zmiksowanym
farszem, na każdym położyć łyżkę majonezu i przykryć ściętym wierzchem. Ułożyć na płaskim talerzu. Wierzchołki pomidorów pokropić majonezem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !