Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomidory nadziweane ryba

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
Marynata do mięs klasyczna Prymat
ocet winny 8łyzek
pieprz 1/2 łyzeczki
cukier 1/2 łyzeczki
sól 1/2 łyzeczki
natka pietruszki kilka gałazek
majonez
oliwa 400ml
żółtko jajek 3
sok z cytryny
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
olej 12łyzek
ryba 500g (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: pomidory nadziweane ryba

Wybrać 8 ładnych, jędrnych pomidorów jednakowej wielkości, umyć i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do zimnej wody i zdjąć skórki. Ostrym nożem ściąć wierzchy pomidorów na wysokości 1/5, łyżeczką ostrożnie wydrążyć. Odcięte wierzchy zachować.
Przygotować marynatę: w głębokiej misce rozetrzeć dokładnie pieprz z cukrem, solą, octem i oliwą. Dodać pomidory wraz z odciętymi wierzchołkami i marynować przez 24 godziny. Po wyjęciu z marynaty osaczyć.
Przygotować majonez: żółtka, sól i pieprz ucierać lub ubijać trzepaczką aż do zgęstnienia. Następnie powoli wlewać olej, przez cały czas ucierając. Pod koniec dodać sok cytrynowy. Ochłodzić w lodówce.
Ugotowaną rybę pokroić w kostkę, wymieszać z połową majonezu i zmiksować. Napełnić pomidory zmiksowanym
farszem, na każdym położyć łyżkę majonezu i przykryć ściętym wierzchem. Ułożyć na płaskim talerzu. Wierzchołki pomidorów pokropić majonezem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak