Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

halibut z warzywami i pomarańczą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcze 2
Liść laurowy suszony Prymat
miód 2łyżki
marchewka 1
seler 1/2
cukinia 1
pory 2małe
groszek mrożony 100g
sok z cytryny
oliwa 3łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: halibut z warzywami i pomarańczą

Pokroić fileta na 4 części,posolić,delikatnie oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Na filecie położyć po 2 cienkie plastry pomarańczy,obwiązać rybę sznurkiem,wsunąć pod sznurek liść laurowy.Ułożyć kawałki ryby na blasze wyłożonej papierem,polać łyżką oliwy.Piec przez ok.17min w temp.180stopniC (tak aby halibut się nie rozpadł).Z pozostałych części pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z miodem.Podgrzać tak powstały sos tuz przed podaniem.Marchew,seler i cukinię pokroić w słupki,a pory w plasterki.Smażyć warzywa na 2 łyżkach oliwy przez 4min,dodać groszek oraz bób.Smażyć jeszcze 5 min.Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.Na porcji warzyw ułożyć rybę,polać ciepłym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 25.12.2011 23:31
uwielbiam halibuta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak