Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
truskawki 0,5 kg
białko 2 szt.
cukier puder 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
bita śmietana 1 szkl.
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z truskawkami

ugotować ryż w osolonej wodzie,umyć i obrać truskawki,pokroić je na kawałki,naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,na jego dnie ułożyć warstwę ryżu(ok.1/3porcji),na to połowę pokrojonych truskawek,posypać 2 łyżkami cukru pudru,położyć kolejną warstwę ryżu,truskawki resztę i posypać cukrem pudrem na wierzch resztę ryżu,ubic z białek sztywną pianę,pod koniec dodać łyżkę cukru pudru i mąki ziemniaczanej,wyłożuć masę na ryż,zapiec w temp.160st.50min.podawać z bitą śmietaną,ryż można także ugotować z dodatkiem mleka kokosowego(1szklanka)będzie miał egzotyczny smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.07.2012 09:12
smaczny taki ryżyk
Tomek16 04.12.2010 12:17
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak