Sposób przygotowania

• CIASTO:

• 3 szklanki mąki

• 2 łyżki masła

• 3 dkg drożdży

• 1 łyżeczka cukru

• 4 żółtka

• 3/4 szklanki śmietany

• 1 1/2 szklanki ciepłego mleka

• szczypta soli

• FARSZ:

• 40 dkg pieczarek

• 2 parówki

• duża cebula

• pieprz

• POZA TYM:

• 1 żółtko do posmarowania bułek

• 2 łyżki sezamu

• gruba sól


1.FARSZ : cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę zeszklić, dorzucić pieczarki, dusić kilka minut aż sok odparuje. zmielić pieczarki z parówkami, doprawić do smaku.

2.CIASTO: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.

3.Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w przykrytej misce na 1/2 godziny.

4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz wyrobić. Odkrawać po kawałku, nakładać farsz, formować bułeczki.

5.Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

6.Posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, posypać sezamem i solą.

7.Piec w temperaturze 180-190 stopni C przez około 25 minut.

8.SMACZNEGO!!!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !