Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały z twarogiem, kiełbasą i jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 300 gram
woda 2 litry
zakwas do barszczu białego 1
czosnek 3 ząbki
kiełbasa biała 2
twaróg 1
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie do smaku
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
majeranek do smaku
jajko ugotowane na twardo 3

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały z twarogiem, kiełbasą i jajkiem

Sporządź wywar z 2 litrów wody i boczku wędzonego. W wywarze gotujemy kiełbasę białą. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru razem z gotowym zakwasem. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i majeranek według uznania. Ściągamy zupę z ognia. Do szklanki wlewamy trochę zupy, dodajemy do niej 3 łyżki śmietany, mieszamy, wlewamy z powrotem do garnka i znów mieszamy.

Na talerzu kładziemy połówki jaj ugotowanych na twardo, pokrojoną na plasterki kiełbasę białą i rozgnieciony widelcem twaróg. Całość zalewamy barszczem białym. Dodatkowo można podawać z chlebem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak