Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

beza Pawłowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 szt.
cukier puder 1i3/4 szkl.
Krem:
żółtko jajek 4 szt.
cukier 2 łyżki
śmietana 30% 0,2 l
sherry 15 ml.
serek mascarpone 25 dkg
ocet winny 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
owoce sezonowe 0,4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: beza Pawłowa

białka ubić na sztywną pianę,dodając pod koniec cukier puder,ocet winny i mąkę kukurydzianą wymieszać z pianą,posmarować formę,na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 23cm.połowę piany wyłożyć na papier do pieczenia i rozprowadzić nożem w okręgu,resztę ułożyć tak aby powstał brzeg z bezowych ciasteczek,rozgrzać piek.do140st.i piec bezę na środkowej półce 50min.po 5min.obniżyć temp.do 130st.i pozostawić bezę na 5godz.w piekarniku nie otwierając drzwiczek,żółtka utrzec z połową cukru,śmietanę ubić z resztą cukru,wymieszać z żółtkami,dodać sherry i mascarpone,tuż przed podaniem wypełnić środek bezy kremem,a na nim ułożyć owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 19.08.2012 00:47
pycha
Wafelek2601 06.06.2012 23:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak