Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z makiem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche:

mąka tortowa 4 szklanki
margaryna 500 gramów
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 szklanka

Masa serowa:

ser na sernik 1 kilogram
jajko 5 sztuk
cukier puder 1 szklanka
masło 1/2 kostki

Masa makowa:

masa makowa 400 gramów
olejek wanilinowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem

Przygotowanie ciasta kruchego:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na dużą blachę. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Przygotowanie masy serowej:

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Na podpieczone ciasto, przełożyć masę makową z puszki (do masy można dodać kilka kropli olejku waniliowego). Następnie na masę makową wyłożyć masę sernikową. Ciasto piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

A bo ja tam wiem 4 tygodnie temu
Jaki ser? Ser Podlaski? 1 puszka maku tzn ile? Nie ma puszek w sklepie są same plastikowe opakowania.
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Najlepiej wybrać twaróg sernikowy w wiaderku. Jeśli chodzi o mak to puszka o pojemności 400 gramów.
bietka 20.06.2012 22:54
wyglada pysznie:)
Anna133 05.08.2011 08:12
pychotka
romanrafal
romanrafal 27.02.2011 08:57
super,super,super
PaniMISIOWA 23.02.2011 16:54
super ciacho!
plocia 15.01.2011 18:02
ale pysznie wygląda
slawekslawek 02.12.2010 08:02
aż chęć bieże zrobienia takiego samego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak