Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

odwrotne ciasto z jabłkami i śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłk 4
śliwki węgierki 350g
sok z1 cytryny
cukier 150g
mąka 100g
proszek do pieczenia 1łyżeczka
cynamon 1łyżeczka
masło 50g
jajko
orzechy włoskie 20g

Przepis i sposób przygotowania na: odwrotne ciasto z jabłkami i śliwkami

Jabłka obrać,pokroić na kawałki,śliwki umyć i pokroić na ćwiartki.Jabłka włożyć do garnka,zalać sokiem z cytryny,wsypać 100g cukru,dodać łyżkę wody.Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5min.Dodać śliwki i gotować przez kolejnych 5min.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem,dodać masło.Wyrabiać ciasto palcami,wsypać cukier i dodać ubite jajko.Dobrze zamieszać wszystkie składniki.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Na dnie ułożyć owoce,a na wierzchu położyć ciasto,zostawiając wolne miejsce (nie pokrywać szczelnie owoców).Posypać całość kawałkami orzechów i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180stopniC przez około 30min,aż wierzch ciasta będzie twardy i złoty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 01.12.2010 12:48
super!
suzana 01.12.2010 12:48
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak