Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na piwie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
piwo 0,5 l
czosnek 10 ząbków
sól i pieprz do smaku
jabłko 3 szt
ziemniaki 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na piwie

Kurczaka nacieramy czosnkiem wyciśniętym przez praskę (4 ząbki), solą i pieprzem zostawiając go na kilka godzin aby przeszedł smakiem. Następnie z piwa zmywamy wszelkie naklejki i otwieramy kapsel, po tym nadziewamy kurczaka na butelkę tak aby butelka stała pionowo podczas pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy kurczaka, po 40 minutach dodajemy pokrojony czosnek, ćwiartki jabłek i ziemniaków rozsypując je na blaszkę, całość pieczemy przez ok. godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andaluzzi 31.01.2019 21:41
Używam zawsze w takich przepisach perełki, a co za dużo zostanie to zawsze można wypić :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak