Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prinsesstarta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 200 ml
mąka pszenna 100 ml
mąka ziemniaczana 100 ml
proszek do pieczenia łyżka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Prinsesstarta

•Skladniki na krem:
•1 budyn waniliowy
•200 ml smietany kremowki
•6 listkow zelatyny lub lyzek zelatyny na okolo 500ml plynu
•dzem malinowy
•Przybranie:
•masa marcepanowa
•barwnik spozywczy zielony


1. Utrzec bialka z cukrem na puszysta mase, powoli dodawac zoltka oraz przesiane maki z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszac. 2. Wlac ciasto do formy wylozonej papierem do pieczenia(ciasto jest dosc kleiste wiedz lepiej jej uzyc by latwiej bylo ciasto wyjac) 3. Piec okolo 35-40 minut lub do suchego patyczka w 170 stopniach C. 4. Wystudzone ciasto przekroic na pol, spodnia czesc wysmarowac dzemem malinowym(moze byc inny smak ale tradycyjnie w Szwecji uzywany jest malinowy), nastepnie posmarowac kremem, polozyc druga czesc ciasta i ja posmarowac pozostalym kremem, nastepnie ciasto schlodzic w lodowce przez okolo 1 godziny.(aby krem stezal) 5. Na koniec przykryc rozwalkowana cienko masa marcepanowa zabarwiona na zielono. Wykonanie kremu: 1. Ugotowac budyn wedlug przepisu na opakowaniu. 2. Ubic smietane ktora nastepnie polaczyc z przestudzonym budyniem, na koniec dodac rozpuszczona zelatyne, dokladnie wymieszac by nie bylo grudek. 3. Można tez uzyc kremu kupnego. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak