Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
margaryna 300 g
cukier waniliowy 1 opak
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczk
kompot z wiśni 4 szkl
mleko 1/2 szkl
bita śmietana 1 opak
galaretka cytrynowa 1 opak
amoniak 1 łyżeczka
galaretka wiśniowa 1 szt.
orzechy włoskie 0,5 mielone
cukier puder 1,5 szklanki
jajko 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowiec

CIASTO
1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem.
2. Dodawać po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, ucierając.
3. Dodać ubitą pianę z białek.

4. Ciasto podzielić na 3 części.
5. Do jednej części ciasta wsypać kakao, do drugiej orzechy.
6. Każde ciasto piec oddzielnie w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec przez 40 minut w temp.180 stop.

MASA WIŚNIOWA
1. Kompot przecedzić. Wiśnie wydrylować.
2. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować i rozpuścić 2 galaretki wiśniowe.
3. Do tężejącej galaretki dodać owoce,wymieszać.

MASA CYTRYNOWA
1. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl wody.
2. Śmietanę ubić z mlekiem, dodać tężejącą galaretkę.

1.Ciasto z kakao.
2.masa cytrynowa.
3.jasne ciasto.
4.masa wiśniowa.
5.placek orzechowy
6.masa wiśniowa.


Ten przepis pochodzi z kolorowego czasopisma, wypróbowałam go kilka razy i chciałam się z wami podzielić tym przepisem, bo jest super.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 21.11.2012 08:45
robię podobne ciacho!!;)
SyMiki 12.10.2011 12:25
super ciasto
treonina 09.09.2011 20:46
ale bym zjadła takie ciasto! pycha
Joanna83 16.02.2011 12:51
Takie ciasta to ja lubię :)
Tetiana 01.02.2011 16:21
pychotka
Elżbieta17 12.12.2010 15:05
ładnie wygląda!
Sylwia88 01.12.2010 10:43
muszę wypróbować wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak