Sposób przygotowania

Fasole na noc namoczyć. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie z wędzonymi kośćmi lub wędzonym boczkiem, pachwinką i przyprawić vegetą. Gdy fasola zacznie robić się miękka dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy majerankiem, octem (ja dałam ok.2 łyżek, ale każdy doprawi według siebie), lekko soli, troszkę cukru i odrobinkę pieprzu. Gotujemy dalej. Na patelnię wrzucamy pokrojony drobno boczek i wytapiamy skwarki. Skwarki wrzucamy do zupy, a z wytopionego smalcu robimy zasmażkę. Przed dodaniem mąki przysmażam jeszcze drobno pokrojoną cebulkę. Zaciągamy zupę zasmażką (na zasmażkę przepis w mojej księdze), chwilę gotujemy i gotowa pyszna fasolowa:)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam taką zupę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    smaczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    niesamowity smak
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    pyszniutka
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    teraz na jesień syta zupa...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    fajniutka
  • 1
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobra
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    pożywna zupka.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !