Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdżowa z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3-4 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 10 dkg
jajko 2 szt
rodzynki 2/3 szkalnki
masło 100 gram
cukier 1 łyżka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa z rodzynkami

Przesiać sypkie składniki do miski, w drugiej zrobić rozczyn - pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukrui i przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzine. Potem dodać do sypkich składników rozczyn, wlać rozpuszczone masło, jajka. Wymieszać wszystko, dodać rodzynki obtoczone w mące i odstawić znowu na godzinę do wyrośnięcia. Wkładać do wysmarowanej formy, posmarować rozbełtanym żółtkiem (będzie lśniąca skórka bułki). Piec w 180 stopniach około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 08.01.2013 19:30
pyszna!!!
Norgiusz 08.01.2013 19:30
pyszna!!!
Emilia21 13.09.2011 18:52
super
Emilia21 13.09.2011 18:52
super
peggysue 01.12.2010 08:46
super na sniadanko do kawy
peggysue 01.12.2010 08:46
super na sniadanko do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak