Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto bananowo-ananasowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
cukru pudru ½ szklanki
mąki tortowej ½ szklanki
mąki ziemniaczanej 3 łyżki
jajek 6
cukru waniliowego 1 opakowanie
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
soli Szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto bananowo-ananasowe

Masa bananowa:
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 banany
200 g masła roślinnego
2 opakowania budyniu bananowego

Dodatkowo:
1 puszka ananasów
2 opakowania galaretki pomarańczowej
Papier do pieczenia

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z solą. Powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa bananowa: w 150 ml mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozpuszczonym budyniem. Masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń oraz zmiksowane banany.

Ciasto: galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Płaty ciasta nasączyć sokiem z ananasów i przełożyć masą bananową. Na wierzch ułożyć pokrojone w kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 29.04.2012 08:29
extra
patusia 13.02.2011 00:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak