Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
mleko ciepłe 3/4 szklanki
mąka 5 szklanek
cukier 3/4 szklanki
sól pół łyżeczki
jajko 3 sztuki
masło stopione 1 szklanka
rodzynki 1 szklanka
skórka z cytryny do ciasta
woda 2-4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z rodzynkami

Drożdże rozcieramy z łyzeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą, odstawiamy na 5 minut.
Rozczyn przelewamy do miski, mieszamy z ciepłym mlekiem.Wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier i sól,dodajemy po jednym jajku.Mieszamy aż składniki się połączą.Wsypujemy namoczone i odsączone wcześniej rodzynki.Wsypujemy skórkę cytrynową.
Dodajemy stopione masło,mieszamy. Wsypujemy 2 ½ szklanki mąki i zagniatamy przez 5 minut, gdyby ciasto było za rzadkie to dosypujemy pozostałą mąkę.
Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak