Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyzeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą, odstawiamy na 5 minut.
Rozczyn przelewamy do miski, mieszamy z ciepłym mlekiem.Wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier i sól,dodajemy po jednym jajku.Mieszamy aż składniki się połączą.Wsypujemy namoczone i odsączone wcześniej rodzynki.Wsypujemy skórkę cytrynową.
Dodajemy stopione masło,mieszamy. Wsypujemy 2 ½ szklanki mąki i zagniatamy przez 5 minut, gdyby ciasto było za rzadkie to dosypujemy pozostałą mąkę.
Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !