Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 1/2 kostki
jaja 4 sztuki
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
masło 1 kostka
dżem z czarnej porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z dodatkiem cukru, odstawić. Jak zaczną \"rosnąć\" wlać je do miski z przesianą mąką. Połączyć ze sobą, dodać 3 jajka i roztopione, ostudzone masło. Wyrobić ciasto drożdżowe.
Wyrobione ciasto odstawić na mniej więcej 2 godziny, żeby podwoiło swoja ojętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki o grubości 0,5-1 cm. Wycinać koła szklanką, lub inne, dowolne kształty, np za pomocą foremek do ciastek.
Ja tym razem zrobiłam zwierzątka.
Na jedno kółko wyciete szklanką kładłam łyżeczę dżemu, brzegi smarowałam roztrzepanym jajkiem, przykrywałam drugim kółkiem, dokładnie sklejałam boki. Formowałam główkę ziwrzątka. Z ciasta wycinałam noski i uszy, które przyklejałam za pomoca roztrzepanego jajka. Oczy i inne elementy można naciąć nożem.
Gotowe bułeczki rozłożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach ok 20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 28.01.2012 12:14
Cudne :)
Monika193
Monika193 07.12.2011 23:19
bardzo takie lubię
agnieszka189 07.02.2011 14:05
jak pomyśle o takich świeżutkich bułeczkach to aż mi ślinka leci
aisoglam 01.12.2010 10:41
Apetycznie wyglądają :)
patusia 01.12.2010 01:22
Bardzo apetyczne te bułeczki. Aż nabrałam na nie ochoty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak