Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

2 duże cebule
8 dużych ząbków czosnku
3 duże liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki przyprawy do pieczeni
pieprz

woreczek do pieczenia w piekarniku
2 łyżki mąki

Baraninę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Ziele angielskie i jałowiec utłuc w moździerzu.Do maślanki dodać utłuczone ziarna,pokruszone liście laurowe,sos sojowy,czosnek granulowany,przyprawę do pieczeni,pieprz i wymieszać.Baraninę zalać marynatą maślankową i włożyć do lodówki na 4 doby- codziennie odwrócić mięso.Cebulę pokroić w kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę.Do rękawa włożyć cebulę,czosnek,wsypać przyprawę do pieczeni,pieprz i dokładnie wymieszać.Na cebuli położyć mięso wyjęte z marynaty i spiąć woreczek zapinką.Woreczek ułożyć w brytfance,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 70 minut.Mięso wyjąć z piekarnika,rozciąć woreczek i zawartość wyłożyć do brytfanki.Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni C.Włożyć brytfankę z mięsem i piec jeszcze przez 40-50 minut,ąż mięso będzie miękkie i się zrumieni,co jakiś czas podlewając sosem z pieczeni.W razie potrzeby podlać mięso wodą.Wyjąć mięso z sosu i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Sos zlać do rondla.Mąkę wymieszać z wodą wlać do sosu i mieszając zagotować.Skosztować sos i ewentualnie doprawić jeszcze sosem sojowym i pieprzem.MIęso pokroić na porcje.Sos podać w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam pieczeń baranią z Kluskami ziemniaczano-dyniowymi (przepis w mojej galerii) i kapustą czerwoną (przepis w mojej galerii).

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    danie bardzo ciekawe,u mnie baranina bardzo rzadko gości na stole
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mozna przygotowac
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    Z grzybkami najlepsza
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    wspaniałe mięso
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    dobrze zamarynowana

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !