Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z boczkiem i pieczarkami w sosie pomidorowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusty pekińskiej 1 szt.
pieczarek 30 dag
plasterków boczku 20 dag
masła 3 łyżki
koncentratu pomidorowego 5 łyżek
śmietany 12% 150 ml
mąki 1 łyżka
cebuli 1 szt.
wody 3/4 szklanki
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z boczkiem i pieczarkami w sosie pomidorowym

Liście kapusty pekińskiej sparzyć i pozostawić do przestygnięcia. Umyte i osuszone pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle razem z pokrojona w kostkę cebulą. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

Na każdym liściu kapusty ułożyć po plasterku boczku (a jeśli plastry są małe to po dwa), porcji pieczarek, zawinąć gołąbki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Lekko podlać wodą i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 40 minut.

Przygotować sos: wodę zagotować z koncentratem pomidorowym (najlepszy jest robiony samodzielnie, ale dobry jest również kupny) oraz kostką bulionową. Zabielić mąką wymieszana z 2 łyżkami wody i śmietaną.

Gołąbki podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 02.01.2011 13:29
Bardzo smacznie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak