Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jeżynami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 0,5 kg.
serek homogenizowany 200 g.
cukier puder 4 łyżki
mąka 1i1/4 szkl.
margaryna 1/2 kost.
Polewa:
koniak 1 łyżka
dżem porzeczkowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jeżynami

mąkę z 2 łyżkami cukru pudru i szczyptą soli przesiać na stolnicę,dodać posiekaną margarynę i jajko,zagnieść dodając 3 łyżki wody,uformować kulę i włożyć na 0,5godz.do lodówki,ciasto rozwałkować,przełożyć do formy na tartę,nakłuć widelcem piec ok.15min.w temp.190st.serek homo utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na gładką masę,wyłożyć ją na upieczony spód,na wierzchu rozłożyć jeżyny,w rondelku rozpuścićgalaretkę lub dżem połączyć go z koniakiem,wymieszać i polać na owoce,tak przygotowaną tartę wstawić na 1godz.do lodówki,podawać gdy polewa stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.03.2011 09:38
jak z jeżynami to napewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak