Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Męski śląski żur

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberko wędzone
kiełbasa
boczek
ziemniak 6
jajko 4
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz
sól
ziele angielskie
zakwas na żur 1 l
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Męski śląski żur

Na boczku, zeberku gotujemy wywar z dodatkiem liscia laurowego, pieprzu, ziela angielskiego. Dodajemy trochę majeranku, soli, drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone ziemniaki i je gotujemy w wywarze. Gdy będą one już prawie miękkie wlewamy zakwas. Chwilę gotujemy, dodajemy kiełbase pokorjoną. Z zupy wyciagmy boczke, zeberko, mozna je oskubac, pokroic i dac kazdemu na talerz kawałki miesa i boczku. Wyciagamy tez liscia lurowego. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie jajka na twardo, ktore kroimy i dajemy kazdmu na talerz. Doprawiamy zurek wg uznania szczegóelnie majernakiem. Wlewamy na talezr do jajek i kawałków miesa. Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 20.08.2011 00:09
pycha
aisoglam 06.12.2010 11:09
Treściwy bardzo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak