Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikle ogórkowe z goździkami 2

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 1,5 kg
sól 4 łyżki
ocet 10 % 2,5 szklanki
woda 4 szklanki
cukier 3 łyżki
ząbki czosnku 3
marchewka duża 1
przyprawa do kwaszenia ogórków 4,5 łyżki
goździki mielone 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pikle ogórkowe z goździkami 2

Ogórki umyj, ułóż w dużym słoju, przesypując solą. Przykryj talerzykiem, obciąż i odstaw na dobę w chłodne miejsce. Ogórki przełóż do słoików. Do każdego włóż obrany ząbek czosnku. Marchewkę oczyść, pokrój w plastry. Ocet zagotuj z wodą, dodaj 4,5 łyżki przyprawy do kwaszenia ogórków, marchewkę, cukier i goździki. Gorącą zalewą z marchewką zalej ogórki. Zakręć słoje i pasteryzuj 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 17.04.2012 21:48
fajny dodatek
jolaxa 15.07.2011 16:56
pycha
barbara11561 03.07.2011 09:37
Bardzo lubię
marta1371 11.04.2011 20:21
w tym roku takie zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak