Sposób przygotowania

Kurczaka opłukać, włożyć do wody. Dodać listki, ziele, kostki bulionowe. Zagotować, zebrać szumowiny.
Dodać grubo pokrojoną włoszczyznę( marchew, pietruszkę, seler, por)i ząbki czosnku. Gotować ok. 20 minut.
Dodać startego ogórka zielonego ze skórką, startą cukinie i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie - 10- 15 minut.
Dodać starte ogórki kiszone i sok - ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Użyłam cały, 0,5 litrowy słoik domowych, kiszonych ogórków. Gotować dalej ok. 10 minut.
Zupę zdjąć z ognia. Doprawić sosem sojowym.
Odlać 1 szklankę bulionu do miski, serek topiony rozgnieść widelcem - dodać do miski z bulionem, mieszać do momentu uzyskania kremowego, jednolitego koloru (bez grudek. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać. Całość dodać do zupy. Wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze sosem sojowym. Podawać z makaronem
wonton.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Zupki uwielbiam i czesto przygotowuje, ale z ogórkiem i cukinia jeszcze nie próbowalam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !