Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto orzechowo-pomarańczowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 5
szczypta soli
żółtko jajek 8
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 200 gram
mąka krupczatka 150 gram
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
mleko 600 ml
cukier kryształ 150 gram
budyń waniliowy 2 opakowania
masło 250 g
skórka cytrynowa
rum 40 ml
marmolada pomarańczowa 100 gram
połówki orzechów włoskich do dekoracji
sok wyciśnięty z pomarańczy
orzechy włoskie 100 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowo-pomarańczowe

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Połączyć z masą żółtkową. Wmieszać przesianą mąkę z cynamonem.
Ciasto rozlać do 3 form (30x20 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopni.
Z mleka, cukru i budyniu ugotować gęsty krem. Schłodzić, stale mieszając. Zimny zmiksować z masłem.
Pod koniec dodać skórkę cytrynową, rum, sok z pomarańczy oraz posiekane orzechy.
Jeden blat ciasta posmarować marmoladą pomarańczową i kremem, przykryć drugim blatem, znów posmarować marmoladą i kremem. Przykryć trzecim blatem. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Następnie posmarować pozostałym kremem. Za pomocą widelca zrobić na wierzchu ozdobne fale. Ciasto pokroić. Każdy kawałek udekorować połówką orzecha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 25.01.2012 08:03
rewelacyjne ciacho
kiziolek201 06.03.2011 17:03
Lubię orzechy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak