Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biało -czarne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maka 5 łyżek
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier, 5 łyżek
mąka 300 g
cukier 4 łyżki
miód 2 łyżki
margaryna 150 g
cukier 4 łyżki
mleko 0,5 L
mąka pszenna łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 20 g
gotowa polewa 1 opak
cukier waniliowy 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Biało -czarne

Biszkopt:
białka oddzielić od żółtek, białka ubić z 5 łyżkami cukru na sztywną pianę, do piany dodawać po trochu, 5 łyżek mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie mieszając.
Ciasto kruche:
Mąkę posiekać z 150 g margaryny, dodać 4 łyżki cukru, miodu, 1 jajko, sodę. Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części.
Krem:
Mleko zagotować z 4 łyżkami cukru, masłem.
Mąki rozmieszać w odrobinie zimnego mleka.
Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować.

Ciasto kruche wyłożyć na takie same blaszki wysmarowane tłuszczem i upiec w 180 stop. na złoty kolor. Ciasto biszkoptowe wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i upiec w 175 stop, przez 25 minut.
WARSTWY CIASTA
1-ciasto kruche
2-połowa kremu
3-biszkopt
4-krem
5-ciasto kruche
6-wierzch polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 23.04.2012 22:40
fajne, tylko zdjęcie troche niewyraźne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak