Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowo-śmietankowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

poniżej : )

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowo-śmietankowe

SKŁADNIKI:
galaretka truskawkowa 2
śmietana 18% 400 ml
cukier 2 łyżki
żelatyna 1 łyżka
truskawki 0,5 kg

PRZYRZĄDZANIE
Truskawki opłukać, obrać szypułki, osuszyć na sicie. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, jedną galaretkę w szklance wrzątku, dodając dwie łyżki cukru. Połączyć galaretkę z żelatyną. Schłodzić. Śmietanę spienić trzepaczką, powoli dodawać galaretkę, cały czas mieszając. Okrągłą formę wyłożyć papierem, wlać masę śmietanową, odstawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Układać na cieście truskawki, zalać stygnącą galaretką. Najlepiej smakuje kilka godzin po zastygnięciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 21.12.2011 15:39
pycha
Krzysztof42 13.06.2011 16:10
uwielbiam takiego ciasta
Smakosz6 11.01.2011 11:49
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak