Sposób przygotowania

Obrane całe ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby się nie rozpadały. Kroimy cebulę w plasterki i dusimy razem z czosnkiem i majerankiem. W oddzielnym naczyniu podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki doprawiamy je solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Kiedy pieczarki się przyrumienią zalewamy je śmietaną i redukujemy, dodajemy 15 gram sera żółtego i mieszamy aż się roztopi, dodajemy majeranek. Ugotowane ziemniaki opiekamy w całości w piekarniku. Opieczone ziemniaki kroimy w plastry i wykładamy nimi naczynie żaroodporne. Następnie kładziemy na warstwę z ziemniaków wcześniej przygotowaną cebulę, na to kładziemy równomiernie plasterki kiełbasy i oscypka całość zalewamy śmietaną z pieczarkami. Posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Następna warstwę przygotowujemy w taki sam sposób z tym że na końcu kładziemy jeszcze jedną warstwę ziemniaków smarujemy ją delikatnie śmietankowym chrzanem i całość posypujemy startym żółtym serem.Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220C na ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy majerankiem.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    świetny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    super pomysł
  • 2
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    super pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !