Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bita piana z duszonymi jabłkami i morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 6 szt.
cukier kryształ 2 łyżeczki
mleko 2% 500 ml
sól szczypta
jabłka 6 szt.
morele 4 szt.
cukier kryształ 4 kopiaste łyżki
olejek waniliowy 1/2 op.
Do dekoracji:
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Bita piana z duszonymi jabłkami i morelami

Owoce obieramy, kroimy na kawałki.$ połówki moreli zostawiamy. Do rondelka wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy cukier (4 łyżki), olejek waniliowy i owoce. Gotujemy 15 min. Owoce dusimy aż powstanie puree, następnie dodajemy pozostałe pokrojone na kawałki morele. Mieszamy. Przekładamy masę do 4 pucharków, odstawiamy do lodówki. Ubijamy piane z białek z dodatkiem soli, na koniec dodajemy cukier (2 łyżeczki). Za pomocą dwóch łyżek robimy z piany \"klopsiki\" (powinno wyjśc 8 szt). Do rondelka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy aż będzie \"mrugało\". Na takie mleko wkładamy \"klopsiki\" z piany i gotujemy 1 min. zkażdej strony, wyjmujemy i osuszamy. Następnie kładziemy po dwie sztuki na mus do pucharków, ozdabiamy listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak