Sposób przygotowania

Brokul (bez lodygi) gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygniecia, po czym rozdrabniamy go na drobne czasteczki. Ser zólty ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarelle trzemy na tarce o grubych oczkach. Papryke, pory, czosnek i cebule obieramy, myjemy i suszymy. Papryke kroimy na drobna kosteczke, czosnek przeciskamy przez praske, pory kroimy na prazki. Kukurydze odsaczamy. Piers kurczaka kroimy w drobna kosteczke, dobrze przyprawiamy i podsmazamy z papryka, na niewielkiej ilosc oliwy, przez okolo 10 minut. Dodajemy pory i czosnek, smazymy przez okolo 5-7 minut, i doprawiamy do smaku. lekko studzimy, po czym przekladamy zawartosc patelni do miski, dodajemy odsaczona kukurydze, czastki brokula, mozzarelle i smietane, doprawiamy delikatnie do smaku (mozna dodac wiecej smietany). Jezeli na opakowaniu canneloni jest napisane, aby wstepnie przegotowac makaron, nalezy postapic wedlug instrukcji, ja uzylam makaronu nie wymagajacego gotowania.
Przygotowujemy beszamel: Na patelni roztapiamy maslo, dodajemy make i intensywnie mieszamy do uzyskania gestej konstystencji, po czym dodajemy zimne mleko, ciagle mieszajac doprowadzamy do zgestnienia i polaczenia sie skladników, przyprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Przygotowujemy sos pomidorowy: Cebule obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w pólpiórka. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, dodajemy troche cukru i szklimy. Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smazymy przez kilka minut.
Forme do pieczenia smarujemy delikatnie tluszczem.
Cannelloni nadziewamy farszem brokulowym, za pomoca lyzeczki i palca. Zatykamy jeden z konców rurki i za pomoca lyzeczki nadziewamy makaron farszem, popychajac do palcem. Postepujemy tak z kazda rurka. Gdy ulozymy juz spodnia warstwe w formie nadzianymi rurkami makaronu, polewamy calosc polowa sosu beszamelowego, potem polowa sosu pomidorowego i na koniec posypujemy polowa startego, zoltego sera. Nastepnie ukladamy kolejna warstwe nafaszerowanego cannelloni, ktore, tak jak poprzednio, polewamy beszamelem, sosem pomidorowym i posypujemy startym zóltym serem. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy cannelloni. Przez pierwsze 2/3 czasu pieczenia, przykrywamy calosc folia do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut, w 190-200 stopniach. Podajemy na goraco.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    pyszne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    pychotka
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Przygotowanie bardzo dokładne, smaki stworzone wprost dla mnie, zdjęcie przecudne!
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ale zjadłabym takie cannelloni...pycha!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Rique

    super przepysznie:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Fantastyczny przepis, z którego koniecznie muszę skorzystać:)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ty to wiesz,co dobre.Zabieram przepis do swojej księgi.Już się nie mogę doczekać,kiedy wypróbuję.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    wygląda wspaniale
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    wygląda wspaniale
  • 2
    original
    Opublikowano

    iga2

    zgadzam się wyśmienite
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    piękne
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    świetne danie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    piekna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    piekna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Cikakameku

    roboty dużo, ale danie pyszne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !