Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowo - kokosowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 110 g
jabłka 6 szt. twarde
jajko 1 szt.
cukier kryształ 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag.
CIASTO PIASKOWE:
masło 125 g
mąka pszenna 25 dag
cukier kryształ 125 g
jajko 1 szt.
sól 1 mała łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowo - kokosowa

Przygotowujemy ciasto: Masło kroimy w kostkę, mieszamy z maką i szybko zagniatamy ciasto. Robimy wgłębienie , dodajemy sól, cukier i jajko. Wszystkie składniki rozcieramy końcami palców. Jeśli jest zbyt suche dodajemy 1-2 łyżki wody. Ciasto wyrabiamy wnętrzem dłoni rozgniatając je i zwijają. Na koniec zrobic z niego kulę i wstawic na 4 godz. do lodówki aby się schłodziło.
Nadzienie: jabłka obieramy, usówamy gniazda nasienne, kroimy w cwiartki. Wsadzamy do rondla i gotujemy je z niewielką ilością wody na gęsty kompot. Formę smarujemy masłem, rozwałkowujemy schłodzone ciasto, a na nim rozkładamy jabłka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy 20 min. W tym czasie topimy masło, jajko roztrzepujemy, dodajemy wiórki kokosowe i łaczymy z roztopionym masłem. Całośc wylewamy na podpieczoną tartę i wstawiamy spowrotem do piekarnika, w którym temp. obniżamy do 180 st. i pieczemy ok.15 min. aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu możemy lekko posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak