Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oranżowy ton :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej z pestek winogron - wg potrzeby
pomarańcze - soczyste 2 szt
kandyzowana skórka pomarańczow 1 łyżeczka
mandarynki 2 szt
otarta skórka mandarynkowa - szczypta
cytryna 3 szt
miód pomarańczowy 2 łyżeczki
sos sojowy jasny 3 łyżki
mąka do oprószenia - wg potrzeby
masło 2 łyżki
sól - szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat - do smaku
łosoś 4 stek

Przepis i sposób przygotowania na: Oranżowy ton :

Fascynują mnie związki kolorystyczne smaków . Łosoś od zawsze wiąże się dla mnie z kolorem oranż, pomarańczowy, morelowy .Dopasowałam do tego smak.
Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z pomarańczy, cytryn , mandarynek, miodu, sosu sojowego , otartej skórki mandarynkowej , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego .
Steki z łososia ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .
Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową .
Podawać odsączone z tłuszczu , obłożone paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 15.02.2013 00:34
łososiowy zawrót głowy....
IZABELA29 31.03.2011 10:59
pysznie
ben-ka 31.03.2011 10:36
Jak to ładnie wygląda :) aż jeść się mi zachciało !
jolaxa 13.02.2011 20:48
smaczne
gosia47-47 04.02.2011 17:28
pyszne
Karolcia12 07.12.2010 17:56
wygląda zachwycająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak