Sposób przygotowania

Make przesiac, maslo posiekac w kostke. Wymieszac suche skladniki, dodac do nich maslo i ser, szybko wyrobic ciasto. Kulke ciasta wkladamy do woreczka foliowego i wstawiamy na godzine do lodówki. Po wyjeciu, ciasto rozwalkowac posypanym maka walkiem i na posypanej maka stolnicy ( w przepisie - nalezy ciasto wlozyc miedzy folie spozywcza i w ten sposób rozwalkowac) i pokroic na kwadraty o boku 10x10cm. Kwadraty naciac po przekatnej, zaczynajac od kazdego z brzegów, ale nie docinajac do srodka, tak aby mozna bylo zawinac postale ramiona tworzac wiatraczki. Kazde ramie przykleic do srodka w ten sam spobób, a w sam srodek wlozyc lyzke dzemu morelowego ( w przepisie sa owooce - polówki brzoskwin lub moreli, ktore posypujemy brazowym cukrem). Wiatraczki przeniesc wylozona papierem do pieczenia forme, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 190-200 stopniach. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    pięknie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    ładniutkie
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Mam ser mielony i miałam robić oponki serowe ale zrobię wiatraczki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    ooooooooooooooooooo
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    śliczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    doskonałe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    jakie ładne wiatraczki ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    pyszne ciasteczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !