Sposób przygotowania

przygotować rozczyn z drożdży,łyżki cukru i mąki,oraz kilku łyżek ciepłego mleka,rozpuścić margarynę i schłodzić,mąkę przesiać do miski,wbić jajko dodać sccchłodzoną margarynę oraz resztę mleka wymieszać z podrośniętym rozczynem,wyrobić starannie ciasto i odstawić do wyrośnięcia,blachę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką,wyłożyć podrośnięte ciasto i odstawić na 15min.ubić białka z 4 czubatymi łyżkami cukru na sztywną pianę,rozłożyć ją na cieście,posypać mielonymi orzechami wymieszanymi z bułką tartą,śliwki umyć usunąć pestki układać na pianie,piec ciasto 40min,w temp.140st.posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Taki jest najlepszy!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne ciasto.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    pyszny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    drożdżowe mogę jeść pod każdą postacią
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ze śliwkami uwielbiam najbardziej
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Świetny placek, muszę taki upiec.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    bardzo dobry deser
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    moje smaki bardzo lubię drożdżowe ciasto ze śliwkami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !