Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura pomarańczowa na ostro :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z pomarańczy 3 szt
miąższ z mandarynek 3 szt
pokrojone w paseczki suszone m 0,5 szkl
rodzynki 0,5 szkl
kandyzowana skórka pomarańczow 2 łyżki drobno pokrojonej
miód 3 czubate łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat - do smaku
sos sojowy jasny 3 łyżki
Goździki całe Prymat 1 szt
koniak 50 mll
chilli w płatkach do smaku - szczypta
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura pomarańczowa na ostro :

Obrane ze skórki i oczyszczone z białych błonek miąższ pomarańczowy i mandarynkowy pokroić w kostkę . Włożyć do garnuszka z grubym dnem . Dodać morele , rodzynki, miód, sos sojowy, goździk, curry, skórkę pomarańczową , sok z cytryny i alkohol .Smażyć na bardzo małym gazie mieszając . Doprawić chilli i pieprzem . Smażyć 15 minut. Odstawić - po pół godzinie znów smażyć 15 minut mieszając - znów odstawić . I tak kilka razy aż konfitura zrobi się szklista , gęsta i dobrze wysmażona .Doprawić ostatecznie do smaku. Przełożyć do małych słoiczków ( wychodzi 1 średni słoik po majonezie ) . Może stać jakiś czas w lodówce bez pasteryzowania - jak ma być na zapas to wstawić do garnka z wodą i pasteryzować ok 10 minut .
Używać jako dodatek do ostrych serów, serów pleśniowych , kozich lub do marynaty do mięs , ryb czy drobiu.
Z powodzeniem zastąpi u mnie konfiturę z gorzkich pomarańczy - a można ja zrobić niejako przy okazji używania większej ilości pomarańczy , robienia kandyzowanej skórki pomarańczowej , nawet wyciskania soku ( nie wyciskać wtedy pomarańczy dokładnie tak by miąższ można było użyć do tej konfitury ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak