Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń winogronowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1kg
wódka 50ml
miód płynny 2łyżki
olej 2łyżki
tymianek 1/2łyżeczki
rozmaryn 1/2łyżeczki
kminek 1/2łyżeczki
masło 2łyżki
cebula 3
sok winogronowy 1szkl
śmietana 12% 1szkl
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń winogronowa

Opłukane i osuszone mięso natrzeć marynatą z wódki,miodu,oleju,łyżeczki soli,szczyptą pieprzu i ziół.Związać nicią kuchenną,włożyć do naczynia,przykryć,wstawić na noc do lodówki.W dużym rondlu rozgrzać masło,wrzucić obrane,pokrojone w ósemki cebule.Gdy się zezłocą,włożyć mięso.Zrumienić ze wszystkich stron.Wlać sok winogronowy i pozostałą marynatę,dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.1godz.10min.Śmietanę rozprowadzić odrobiną sosu,wlać do garnka,zagotować.Sos podawać w oddzielnym naczyniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 06.01.2011 10:20
ciekawy zestaw smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak