Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka zaparzana z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 250 ml
drożdże 6 dag
żółtko jajek 5
cukier 15 dag
margaryna 10 dag
rodzynki 5 dag
skórka pomarańczowa
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Babka zaparzana z bakaliami

Odsyp 15 dag mąki ,wlej ciepłe mleko i mieszaj by nie było grudek .Przykryj przestudz i połącz z drożdżami i cukrem .Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swą objetośc dodaj utarte żółtka z cukrem i pozostałą mąkę .Dobrze wyrabiamy.Dodaj roztopione wystudzoną margarynę ,zmielone migdały ,rodzynki pokrojona drobno skórkę pomarańczową .Wymieszaj i odstaw.Dwie foremki z kominkiem lub jedna duża wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą .Nakładamy 1/3 częśc formy.Pieczemy 2 godzinę w temp .180* C .Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu polewamy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.06.2013 15:09
smaczne ciasto
Dorota59 29.09.2012 19:11
fajna do kawki
barbara11561 18.06.2011 12:13
Fantastyczna:)
Zoso 09.03.2011 21:47
fajna babka
Małgorzata113 30.11.2010 13:24
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak