Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń wołowa szpikowana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z cytryny 3łyżki
olej 1łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1łyżka
wołowina 1 i 1/2kg
ząbki czosnku 4
słonina 15dag
olej rzepakowy 3łyżki
cebule 2
Liść laurowy suszony Prymat
marchewki 2
seler 1/4
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń wołowa szpikowana

Wymieszać w kubeczku sok cytrynowy,olej i zioła.Natrzeć mięso,wstawić na noc do lodówki.Rano ponakłuwać na głębokość ok.4cm.Czosnek obrać,posiekać,słoninę pokroić w słupki.W każde nacięcie wcisnąć trochę czosnku i kawałek słoniny.Olej rozgrzać na patelni,zrumienić mięso ze wszystkich stron,doprawić do smaku solą i pieprzem.Przełożyć do garnka.Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę,przełożyć do garnka z mięsem.Wlać 2 szklanki wrzątku,dodać liść laurowy,postawić na ogniu.Dusić powoli 80min.Dodać obrane i grubo pokrojone marchwie oraz seler,dusić jeszcze ok.30min.Wyjąć mięso,przestudzić,pokroić w plastry.Sos zmiksować z warzywami.Podawać polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak