Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiej na sitku. Dodaj jajko, szczyptę soli i pół szklanki przegotowanej wody. Ciasto dokładnie zagnieć i odstaw na 30 minut.

Farsz:
Ziemniaki ugotuj w litrze osolonej wody. Ugotowane kartofle przeciśnij przez praskę i wymieszaj z podsmażoną cebulą i białym serem. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego szklanką kółka. Do każdego pieroga nałóż farszu, zagnieć brzegi, tak, żeby pieróg się nie rozpadł w trakcie gotowania.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju jeszcze przez parę minut od chwili wypłynięcia.

Podawaj z solą lub ze skwarkami.

Smacznego!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    W brzuszku mi burczy na sam widok. Ruskie to ja wszędzie i o każdej porze .

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !