Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1 szklanka
jajko 2
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki obierz i ugotuj w litrze osolonej wody. Ugotowane kartofle przeciśnij przez praskę. Poczekaj, aż ziemniaki wystygną, dodaj mąkę, wbij jajka, posól do smaku i dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto, uformuj z niego wąskie wałeczki. Potnij je na małe kawałki, z których ukształtujesz kulki. W każdej klusce zrób palcem niewielkie wgłębienie.

Następnie wrzuć kluski do gotującej się wody i trzymaj je tam jeszcze około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Kluski śląskie najlepiej smakują z modrą kapustą i roladą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak