Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z sosem bolońskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 i 1/2szkl
cebula
por
ząbek czosnku
olej 4łyżki
wołowina mielona 30dag
pomidory w zalewie pomidorowej 1/2puszki
koncentrat pomidorowy 2łyżki
bulion wołowy 2/3szkl
Rozmaryn suszony Prymat 1/3łyżeczki
tłuszcz do formy
ser żółty 3plastry
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z sosem bolońskim

Ryż wrzucić do 3szklanek gotującej się osolonej wody.Pogotować 5 min.,przykryć,zawinąć w koc,odstawić na 25min.Cebulę,por i czosnek obrać,oczyścić,pokroić w plasterki.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić pokrojone warzywa,podsmażyć razem 5 min.Dodać mięso mielone,oprószyć solą i pieprzem,smażyć kolejne 5min.Włożyć pokrojone pomidory,zalać koncentratem rozprowadzonym w bulionie,oprószyć rozmarynem,dusić jeszcze 5 min.Ryż wymieszać z sosem,wyłożyć do natłuszczonej formy.Na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera.Zapiekać 15min w temp.180stopniC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak