Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty chleb z siemieniem lnianym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
ugotowane ziemniaki 125 g
drożdże świeże 5 g
siemię lniane 1-2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
woda 100 (od gotowania ziemniaków)

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty chleb z siemieniem lnianym

Ziemniaki ugotować, ugnieść, pozostawić wodę od gotowania.
Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać około łyżki mąki, pozostawić na 5 minut. Połączyć z ziemniakami i resztą składników. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć. Uformować kulę lub ułożyć w formie i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200⁰C. Przed włożeniem chleba wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu.
Piec ok.35- 40 minut, aż chleb będzie mocno rumiany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 06.12.2010 22:01
Ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak