Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować, ugnieść, pozostawić wodę od gotowania.
Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać około łyżki mąki, pozostawić na 5 minut. Połączyć z ziemniakami i resztą składników. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć. Uformować kulę lub ułożyć w formie i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200⁰C. Przed włożeniem chleba wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu.
Piec ok.35- 40 minut, aż chleb będzie mocno rumiany.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    nigdy nie piekłam chleba, super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    4muffins

    musi być pyszny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kot_pankracy

    naprawdę polecam, chociaż to nie jest chleb na zakwasie
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    Muszę wypróbować z ziemniakami jeszcze nie robiłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pięknie wyszedł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    mniam,
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    musi być dobry
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    takiego jeszcze nie próbowałam...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !