Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udziec cielęcy 40 dag
jajko 5 szt.
mąka krupczatka 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
sok z połowy cytryny
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
natka piertuszki świeża 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym

Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki w poprzek włókien na cztery kotlety. Każdy kawałek cielęciny lekko rozbij tłuczkiem, wkładając go pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej lub do torebki foliowej. Na koniec sznycle cielęce skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem.
Kotlety obtocz z obu stron mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Następnie panieruj je najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj odrobinę masła. Następnie smaż sznycle z obu stron na złoty kolor. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło. Gdy się roztopi, wybij na patelnię jajka. Smaż jajka sadzone niezbyt długo: białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
Pod koniec smażenia posyp je solą i pieprzem. Przykryj je na chwilę pokrywką. Zdejmij z ognia i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Sznycle układaj na talerzach. Na wierzchu każdego połóż jajko sadzone. Całe danie posyp natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 23.05.2012 19:54
pysznosci, cos dla mnie
Edyta31 25.09.2011 22:37
genialny
marta0906 11.12.2010 19:18
smaczne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak