Sposób przygotowania

Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki w poprzek włókien na cztery kotlety. Każdy kawałek cielęciny lekko rozbij tłuczkiem, wkładając go pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej lub do torebki foliowej. Na koniec sznycle cielęce skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem.
Kotlety obtocz z obu stron mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Następnie panieruj je najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj odrobinę masła. Następnie smaż sznycle z obu stron na złoty kolor. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło. Gdy się roztopi, wybij na patelnię jajka. Smaż jajka sadzone niezbyt długo: białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
Pod koniec smażenia posyp je solą i pieprzem. Przykryj je na chwilę pokrywką. Zdejmij z ognia i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Sznycle układaj na talerzach. Na wierzchu każdego połóż jajko sadzone. Całe danie posyp natką pietruszki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    smaczne danie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    genialny
  • 0
    original
    Opublikowano

    dianix

    pysznosci, cos dla mnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !