Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrówkowy tort

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 szklanka
margaryna 30 dag
jajko 6 szt
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
amoniak 1 płaska łyżeczka
kakao 4 łyżki
Masa wiśniowa: masło 2 kostki
mleko 3,2% 0,5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
cukier kryształ 0,5 szklanki
galaretka wiśniowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
glukoza 5 dag
cukier puder 35 dag
wiśnie bez pestek 1 słoik
masa 35 (cukrowa)
woda 35 ml
Ciasto: 1,5 szklanki
mąka krupczatka 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mrówkowy tort

Ciasto:
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem, kakao. Na końcu dodać pianę z białek. Wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Każde piec osobno ok. 25 min.

Masa wiśniowa:
z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego i cukru kryształu ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 2 kostkami masła na pulchną masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić i dodać do masy. Masę podzielić na 3 części.

Masa cukrowa:
pozostałe składniki masy to barwniki spożywcze i olejek waniliowy (nie było możliwości wpisania ich na listę składników)
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kompieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek waniliowy. Następnie wsypać cukier puder i wymieszać gdy zacznie twardnieć wyrobić masę podzielić na części i każdą część zabarwić potrzebnym kolorem barwnika (brązowy, niebieski, zielony, żółty) wyrobić w rękach. Przełożyć na stół i rozwałkować ciasto. Z tak przygotowanej masy można formować mrówki, literki, trawkę i pozostałe dekoracje. Gotowe mrówki, literki i kwiatki schłodzić w lodówce ok. 24 godz. Pozostałą masę żółtą i białą rozwałkować i formować na gotowym torcie. Poszczególne elementy sklejać za pomocą lukru powstałego z wody i cukru pudru.

Całość przełożyć wg. kolejności: ciasto - masa wiśniowa z wciśniętymi wiśniami - ciasto - masa wiśniowa z wciśniętymi wiśniami - ciasto - cienka warstwa masy na górze i po bokach torta - dekoracja z masy cukrowej - całość schłodzić w lodówce kilka godzin

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 20.11.2013 19:48
Genialny, najładniejszy jaki tu widziałam :)
msmors 12.06.2013 09:40
cudowny tort
annagebalska 19.12.2012 16:24
wspaniale wygląda
caralajna 14.11.2012 07:36
wow, piękny, nie umiałabym takiego sama zrobić tym bardziej podziwiam
rjustysia 08.11.2012 11:28
rewelacyjne te mrówki!!!! :)
Jastinka 02.11.2012 08:40
świetny
Wacław 26.05.2012 10:33
piekny i b.apetyczny !
Wafelek2601 11.05.2012 23:28
rewelacja
artur7 09.05.2012 07:52
extra wygląd
KasiaK90 11.03.2012 20:43
rewelacyjny tort
senninha 04.03.2012 18:59
super efekt niesamowity :)
artur7 03.03.2012 11:38
piękne
iziona 29.02.2012 14:35
Niesamowity :)
IKrakowianka 10.02.2012 14:18
cudo!!!!!!!
cooleczka 30.01.2012 15:12
?wietnie przystrojony, a w dodatku wydaje si? by? pycha :)
aleksa123 05.01.2012 11:44
super
Grazyna0211 28.12.2011 17:51
mrówki są rewelacyjne
BernadettaP 27.11.2011 19:17
Wspaniały tort :) Zazdroszczę Ci umiejętności...
iga2 17.11.2011 19:35
fantastyczny torcik
barbara11561 22.10.2011 07:57
śliczny
Anna146 17.08.2011 07:23
ta dekoracja jest genialna
eklerek 25.07.2011 23:14
tort jest pierwsza klasa
anemon 22.07.2011 07:56
Podziwiam i po cichu zazdroszczę Ci zdolności.
Grażyna13 06.07.2011 20:05
Wspaniały !
Ewa92 01.07.2011 12:47
rewelacja ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak